Euville natuursteen

oude gaanderijen

Euville natuursteen wordt ontgonnen in dezelfde streek als de Savonnières streek. De steen is helderder en heeft een zekere glinstering in zijn textuur.Ontginning gebeurde ook van oorspong ondergronds. Mijngangnen waren tientallen meters hoog en werden in de eerste wereldoorlog nog gebruikt als opslagdepots. Geen al te eenvoudige steen bij ontginning daar de blokken toch vrij veel barsten vertonen. Gelukkig zijn deze vrij duidelijk zichtbaar en kan een visuele selectie veel euvel vermijden.

Euville steen

Euville steen heeft een zeer mooie schittering welke zeer gegeerd is. De kleur varieert van fel wit tot crèmekleurig en rose. Kleurschakeringen zijn afhankelijk van de steenbanken en lopen zelden over de blokken heen. De korrelstructuur van Euville is iets groffer, doch deze kleine pareltjes geven de steen zijn aparte schittering. De natuursteen werd vanuit de groeves via waterwegen vervoerd en vond gretige afzetting van Parijs over Brussel tot New York.

Vanaf een blootgestelde leeftijd van 150 jaar wordt de steen brozer en korrelt deze af. Het onderlinge natuurcement dat de steen in elkaar houdt wordt afgebroken waardoor de steen afbrokkelt.